Mit ønske

Et ønske !


Mastino Napoletano FCI-nr. 197

 


Oprindelsesland : Italien 100 år. F.kr.

Anvendelse: Krigs, og Forsvarshund.

 

”Den Store gråblå hund med det antikke look” - Mastinoen er som at købe en antikvitet, dyr og skrøbelig, nyd dem mens man har dem!!

Mastino Naploetano er en efterkommer af de store romerske Molosser, der beskrives af Columelle i det 1.årshundre e.kr. i hans bog ”De Rerustica”. Den var udbredt over hele Europa af de romerske legioner, som den kæmpede sammen med og den blev ophav til talrige mastiff-racer i andre europæiske lande. Efter at have overlevet i århundreder i landdistrikterne ved foden af Vesuv og især i egnen omkring Napoli, er racen siden 1947 blevet ”genskabt” takket værd en lille gruppe ”Mastinaris”(en betegnelse man brugte om dem der viger hele deres liv og hjerterum til denne race)

 

Anvendelse i Italien: 

Mastino Napoletano er kendt som en af de største vogter, og for flere italienske mafiafamilier igennem tiden brugte den som beskytter, samt i en del år ved det Italienske politiet/militæret.

 

Den første Mastino Napoletano kom til Danmark i starten af 1980, racen er aldrig blevet udbredt i Danmark.

(Det vil jeg komme lidt mere ind på længere nede#)

 

Vigtig at læse !


Mastino Napoletano: Er en stor tung hund som KUN anbefales til erfarne hundeejer!!! og aldrig køb blandinger eller uden stamtavle .... det er MIN anbefaling.

Den er meget loyal og trofast overfor sin ejer, og samtidig er den meget vagtsom over for fremmede, et instinkt som dog heller må dæmpes end fremmes. Den må dog aldrig være bidsk eller aggressiv uden grund. Den kan lide at være der hvor du er og har brug for at blive bekræftet meget af dem som den elsker mest, sin ejer/familie.

 

Mastino Napoletano: Har igennem sin opvækst brug for meget socialisering og miljøtræning, (JA stor set det meste af sit liv skal der arbejdes) samt en rolig konsekvent opdragelse (Konsekvent opdragelse betyder IKKE en hård hånd!!) og ikke for meget vild leg, den har brug for stabilitet og kærlighed.

Mastino er en hund som sjældent går på kompromis, og slet ikke ved pers eller tvang, den har en STOR kropszone og er ikke signalfølsom, og har ikke så god en kropskrontrol, den er meget selvstændig/egenrådig og kan have det svært med andre hunde OG af samme køn, når den bliver voksen (kønsmoden).

Mastino kan have en lidt kedelig egenskab, den giver ikke altid en advarsel, så som at knurre hvis der er noget den ikke kan lide/synes om, så det kan derfor være svært at læse dem og man skal have en stor tålmodighed -fleksibilitet....det IKKE en hund der danser for jer!

 

Mastino Naploetano helbredsproblematikker fysisk /mentalt:

Der hersker ingen tvivl om at her der STORE udfordringer bare for at nævne NOGEN af dem.

Bevægeapparatet: HD-ED-OCD (på så stor og tung en hund SKAL bevægeapparatet kunne holde til at være hund !!)

Hjerte: problem som er en af de rigtig svære og ses en del ved Mastino!

Bedøvelse: en race som er sensitiv - på samme måde som de store klodblodsheste er. ( ikke alle dyrlæger som kænder til racen )

Hud problem: Allergi-Demodicocis –Furunkulose. Da Mastino har meget skin er det helt klart at der ligger EN DEL udfordringer der.

Øjne: Cherry eys-Enrtopion-Ektropion.( I det hele taget ser Mastino ikke såå godt)

Epilesi: Er man begyndt at ser en del til, desværre ……

Mentale: Alle hvalpe er SØDE, men de bliver også voksen og i mange andre lande må de godt have temperament, og det avles der på og det har de gjort i mange mange år. Så tror man at man "bare" skal/kan socialisering det ud af dem, tager man rigtig meget FEJL. Mastino er IKKe såå god til Børn ..... og børn skal ikke være allen med en Mastino.

ALDRIG undervurdere en Mastino, også selv om den har leget med nabos hund da den var lille/ung hund osv. En MASTINO ER IKKE KRAMME BAMSE,...... det er ikke uden grund der er en del restriktioner på racen inden avl, blandt andet Mentalbeskrivelsen. ALLE LINK´´S: kan ses på DKK `S hjemmeside. (avls restriktioner)

Der har og bliver desværre avlet på ekstremiteter …..de kan simpelthen ikke blive store nok, med alt for meget skin rynker, og det er = sygdom. #

Det et ingen hemmelighed at en Mastino Naploetano ikke bliver sååå gammel….. OG HVIS Mastino Naploetano skal have en fair chance SKAL der gøres en kraftig indsatst for racen ......MIT STØRSTE ØNSKE og tak for at give jer tid til at læse det.


Lidt om mig: jeg heder Rikke hat haft racen i over 25 år og kæmper meget for sundheden både i DK og Udlandet - Der kan man høre min ryst,..... Jeg er uddannet som professionel  hunde - instruktør, ved/ Lone Grev (PAFF) Hundepsykolog, som også er forfatter til en del hunde bøger.

..... jeg har siddet i Dansk Molosser Klub``s bestyrelse /og formand i 16 år. - Er stadig racerepræsentant .....for dem der er medlem i DKK /KHKG som vil racen med stamtavle ........

 

Som Mastino Napoletano ser ud i dag!


STOR alt for meget skin, rynker og flæsk ......

Det er absolut ikke..... sådan den så ud Romernes tid!

Efter at have overlevet i århundreder i landdistrikterne ved foden af Vesuv 

og især i egnen omkring Napoli, .....fant man et par få eksemplare.......

af er racen som siden 1947 blevet "genskabt" takke værde en lille gruppe

 "Mastinaris " .......


Mastinoen så IKKE sådan her ud i romerens tid, som vist på billede !!!De gamle billeder som vises her er fra ca. 1956....kan man tydelig se hvordan 

racen har set ud .......men op igennem åren, har vi fremavlet  ALT for meget vægt, skin og rynker !.....som absolut ikke har gjort noget godt for Mastino Napoletano på nogen måder !

©Kennel Passione Del Mastino.